Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σχέση αγάπης και μίσους. Ανηφόρες - Κατηφόρες

Τα οφέλη της προπόνησης σε ανηφόρα και κατηφόρα και χρήσιμες συμβουλες για καλύτερα αποτελέσματα.


Οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν την ανηφόρα και λατρεύουν την κατηφόρα. Ο λόγος είναι απλός. Η ανηφόρα προκαλεί σαφώς μεγαλύτερη κούραση στους μυς, ενώ στην κατηφόρα η κίνηση γίνεται σαφώς πιο εύκολη. Φαινομενικά τουλάχιστον, καθώς στην ζωή μας όλα είναι σχετικά. Για παράδειγμα υπάρχουν στιγμές που η κατηφορική κλίση ενός δρόμου αποτελεί εφιάλτη για τα κουρασμένα πόδια ενός μαραθωνοδρόμου, που δεν είναι πλέον σε θέση να τον υποστηρίξουν. Αλλοι δρομείς , κυρίως του ορεινού τρεξίματος, αγαπούν την ανηφόρα και θεωρούν ότι τους ταιριάζει τόσο από άποψη μυικής απόδοσης όσο και ψυχολογίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως το σίγουρο είναι ότι το τρέξιμο σε ανηφόρες αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ενδυνάμωσης των μυών αλλα και του καρδιαναπνευστικού συστήματος βελτιώνοντας γενικότερα την φυσική κατάσταση του δρομέα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πιο επιτυχημένοι Κενυάτες δρομείς κάνουν εξαντλητικές προπονήσεις σε ανηφόρες, ανεβαίνοντας για πολλά χιλιόμετρα και σε μεγάλες κλίσεις στο βουνό της πατρίδος τους.
 Τελευταία όλο και περισσότεροι δρομείς κατανοούν την σημασία των προπονήσεων σε ανηφόρα και κατηφόρα και τις εντάσσουν στα προπονητικά τους προγράμματα. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από αυτές είναι πολλά , βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, σε διαφορετικές περιόδους του έτους με απώτερο στόχο την μέγιστη βελτίωση της απόδοσης.
Τα οφέλη
Ας δούμε στην συνέχεις πως επηρεάζουν την απόδοση οι προπονήσεις σε ανηφόρες και κατηφόρες:
  • Συμβάλουν στην ανάπτυξη της δύναμης και της ελαστικότητας των μυών (μελέτες έχουν δείξει ότι η τραυματολογία είναι μικρότεροη σε σχάση με αθλητές σταδίου)
  • Βελτιώνουν την συχνότητα και το μήκος διασκελισμού
  • Αναπτύσσουν τον συντονισμό
  • Αυξάνουν την ισχύ των μυών (ανηφόρα)
  • Αναπτύσσεται ο έλγχος και η σταθεροποίηση (ιδιοδεκτικότητα) και βελτιώνεται η ταχύτητα (κατηφόρα)
  • Βελτιώνεται η αντοχή στην δύναμη (ανηφόρα)
  • Αναπτύσσεται η μέγιστη δύναμη (μέσω των μικρών γρήγορων ανηφόρων)
  • Βελτιώνεται η ανοχή του γαλακτικού οξέως (ανηφόρα)
  • Ενισχύεται η λειτουργία της δρομικής οικονομίας
Συμπερασματικά

¨Οπως αναφέρθηκε παραπάνω η προπόνηση σε ανηφόρα και κατηφόρα έχει μέγιστο αποτέλεσμα στην γενικότεςρη φυσική κατάσταση αλλά και στην ειδικότερη βελτίωση διαφόρων λειτουργιών του αθλητή. Παρόλα αυτά πρέπει να κατανοήσουμε ότι η προπόνηση της ανηφόρας είναι συνδυαστική μαζί με την προπόνηση σε ευθεία και την προπόνηση σε στάδιο. Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιόδους και μέρες, για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου