Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

SEX and the Runner

Η ροζ πλευρά της αθλητικής απόδοσης
Οι απόψεις γύρω από την ευεργετική ή καταστροφική ερπίδραση του sex στην απόδοση των αθλητων πριν από τον αγώνα, δεν διχάζουν μόνο τους προπονητές, αλλά αποτελούν συχνά το μήλον της έριδος ανάμεσα στα μέλη κι αυτής ακόμα της επιστημονικής κοινότητας. Η Αμερικανική Ιατρική επιτροπή για θέματα αθλητισμού διακηρύσσει ότι η σεξουαλικές σχέσεις μια νύχτα πριν τον αγώνα, είναι αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής ζωής του αθλητή και δεν επηρεάζουν την απόδοσή του στον αγώνα. Φαίνεται όμως ότι οι αντιλήψεις των επιστημόνων διαμορφώνονται πολλές φορές σύμφωνα με την υποκειμενική κρίση του καθενός πάνω στο ίδιο θέμα, αδυνατώντας να υπαχθούν σε γενικούς κανόνες και καθολικά σχάηματα.
Τι λέει η επιστήμη;
Η άποψη των επιστημόνων είναι σαφής. Στην δίαρκεια του sex παρατηρούνται και στα δύο φύλα λειτουργικές μεταβολές σε πολλά οργανικά συστήματα.. Ο ρυθμός της καρδιακής συστολής επιταχύνεται, ο όγκος παλμού και η καρδιακή παροχή αυξάνεται, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και οι πνεύμονες υπεραερίζονται. Οι κόρες των ματιών διευρύνονται, ενω παρατηρείται συχνά ερύθημα του δέρματος του προσώπου και έντονη εφίδρωση. Μετά τον οργασμό ακολουθεί χαλάρωση, αίσθημα ψυχικής ηρεμίας και (όχι) σπάνια υπνηλία.
Οι ανάλογες ερευνες υποστηρίζουν ότι το sex  δεν επηρεάζει την αερόβια ικανότητα, την δύναμη, την ισορροπία, τον χρόνο αντίδρασης, αλλά και τους άλλους παράγοντες που μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αθλητικές αναμετρήσεις της επόμενης μέρας. Αντίθετα αν ο αθλητής είναι πολύ αγχωμένος και ανήσυχος το προηγούμενο βράδυ, η σεξουαλική δραστηριότητα αποδεικνύεται μια "χαλαρωτική ψυχαγωγία". Αν είναι όμως ήδη χαλαρός και απρόθυμος για sex, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός ύπνος.
Η πεποίθηση που επικρατεί είναι πως το sex όταν γίνεται με μέτρο και περιοδικότητα, δεν έχει αρνητική επίδραση στην αθλητική επίδοση. Το αγχος για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά. και όχι το sex αυτό καθεαυτό.
Το θερμιδικό δε κόστος της ερωτικής πράξης δεν είναι υπερβολικό σε συγκριση με τα ενεργειακά αποθέματα του αθλητή ( σε νορμάλ επιδόσεις!!!).Ένα άτομο 70 κιλών ξοδεύει κατά μέσο όρο, 4-6 θερμίδες ανά λεπτό στην διάρκεια του sex. Η ποσότητα είναι ισοδύναμη με εκείνη που ξοδεύεται στο ζωρό βάδισμα γύρω από ένα οικοδομικό τετράγωνο.
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου