Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΙΑΤΡΙΚΑ TIPS - ΙΣΧΥΑΛΓΙΑ, ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

    Δεν πρόκειται για παθήσεις όπως οι περισσότεροι νομίζουν, είναι όμως πόνοι που ταλαιπωρούν ή πρόκειται να ταλαιπωρήσουν το 80% περίπου του πληθυσμού.
    Ομως τι είναι πραγματικά και  τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα συμπτώματα αυτά.
    Ρίξτε μαι ματιά στο παρακάτω κείμενο για να μάθετε ότι πρέπει να γνωρίζετε,γιατι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου, είναι να μάθεις τα πάντα για τις αδυναμίες του.
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Είναι το σύμπτωμα μιας σειράς παθήσεων που εκδηλώνοντα με πόνο(πολύ έντονο τις περισσότερες φορές) στην περιοχή της μέσης. Η αντιμετώπιση της διαφέρει ανάλογα με τον λόγο που την προκαλεί. Το γεγονός δε ότι οι παθήσεις που έχουν σαν κύριο ενόχλημα τον πόνο στην μέση είναι πάρα πολλές, δικαιολογούν το ότι δεν μπορεί να υποδειχθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία  αφού για σχεδόν κάθε είδος προβλήματος. αντιστοιχεί και ένας συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης.
   Λόγοι που προκαλούν οσφυαλγία έχουν να κάνουν με την μηχανική του σώματος δηλαδή με λανθασμένες κινήσεις κορμού , απότομα φορτία, αρσεις βαριών αντικειμένων με τεντωμένα γόνατα κλπ και κακή στάση του σώματος στην ηρεμία, με παθήσεις άλλων οργάνων "συγγενών" στην σπονδυλική στήλη και την μέση (φλεγμονές, νεφρά κα), μικροβιακής αιτιολογίας ασθένειες (σπονδυλοδισκίτιδα), σε μικρούς τραυματισμούς των συνδεσμικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης αλλά και σε παθήσεις όπως ιεροποίηση του Ο5 σπονδύλου, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, δισκοκήλη κα. Μια τέτοια πάθηση λοιπόν, ερεθίζει τις νευρώσεις της σπονδυλικής στήλης που με την σειρά τους στέλνουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.
ΙΣΧΥΑΛΓΙΑ
    Είναι και αυτή σύμπτωμα και όχι πάθηση. Είναι πόνος που εκδηλώνεται στην διαδρομή του ισχυακού νεύρου που ξεκινά από την μέση και μπορεί να φτάσει μέχρι τους γλουτούς, τον μηρό, την κνήμη ακόμα και τα δάκτυλα των ποδιών.
    Τα αίτια είναι ίδια με αυτά της οσφυαλγίας, ενώ πολλές φορές παρατηρείται η συνύπαρξη και των δύο δηλαδή πόνος στο ισχύο και την οσφυική μοίρα και ονομάζεται οσφυοισχυαλγία.
    Η αντιμετώπιση ποικίλει ανάλογα με τα αίτια που την προκαλεί όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Σε κάθε περιπτωση όμως είναι αναγκαία η επισκεψη σε γιατρό ή φυσικοθεραπευτή που θα μπορέσει να διαγνώση με εγκυρότητα την αιτία και να συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης που τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει ξεκούραση σαν πρώτο στάδιο, ενδυνάμωση κα. Βέβαια τα ζεστά επιθέματα, η χρήση παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων στο οξύ στάδιο (πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού), η χρήση αντιφλεγμονωδών κρεμών και η λήψη βιταμινών συμπλέγματος Β ενδείκνυται τις περισσότερες φορές για την αντιμετώπισή τους, όχι όμως και για την λύση του προβλήματος που τις προκαλεί.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
   Οι τραυματισμοί στην μέση είναι εξαιρετικά συνηθισμένοι στον χώρο του αθλητισμού. Το τρέξιμο λοιπόν μπορεί να φαίνεται μια αθώα δραστηριότητα, όμως η συνεχής πρόσκρουση των ποδιών με το έδαφος στέλνει κραδασμούς στην ευρύτερη περιοχή που καταπονούν την μέση.
    Ποιές είναι όμως οι βασικές αιτίες αυτού του προβλήματος και πως αντιμετωπίζονται;
Λίγη ανατομία...
 Η μέση μας αποτελείται από 5 σπονδύλους και την λεκάνη. Μια από τις βασικές της λειτουργίες είναι να αποσβαίνει τους κραδασμούς που έρχονται από τα κάτω άκρα (πρόσκρουση στο έδαφος από το τρέξιμο) και να στηρίζει τον άνω κορμό. Επομένως είναι ένα τμήμα του σώματος που δέχεται μεγάλη καταπόνηση ειδικά σε αθλητικές δραστηριότητες.
Τα κύρια αίτια του πόνου στη μέση για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν να κάνουν με τις απότομες κινήσεις και φορτίσεις της περιοχής , με την έντονη περιστροφή της μέσης, με την συσσωρευμένη κόπωση από έντονη προσπάθεια αλλά και τις κινήσεις που γίνονται από αφύσικες θέσεις και στάσεις.
Οι πόνοι αυτοί μπορεί να οφείλονται σε μυικά αίτια όταν οι μυς γύρω από την μέση είναι τεταμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κατά το σκύψιμο, όταν ο καιρός είναι ψυχρός , μετά από πολύωρη καθιστική στάση ή όταν εφαρμόζεται πίεση στην περιοχή γύρω.Επιπλέον είναι πιθανό να παρουσιασθούν πιο σημαντικές παθήσεις όπως η σπονδυλόλυση (διαχωρισμός ενός οσφυικού σπονδύλου εξαιτίας ακραίων κινήσεων) και η σπονδυλολίσθηση ( μετατόπιση ενός οσφυικού σπονδύλου συνήθως προς τα εμπρός).
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
     Για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων υπα΄ρχουν αρκετοι τρόποι. Ο βασικότερος είναι η ενδυνάμωση των μυων της γύρω από την μέση περιοχής  (κοιλιακοί, ραχιαίοι, ισχίο) που στηρίζουν την σπονδυλακιή στήλη και αποτρέπουν λάθος κινήσεις του σώματος
Βοηθείστε και εσείς τον εαυτό σας
    Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι κυρίως στην παόληψη όπως είναι η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος και η αποτροπή της υπερέκτασης προς τα πίσω, καθώς σε αυτή την περίπτωση καταπονείται ιδιαίτερα η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που είναι και το πιο ευπαθές κυρτωμά της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου